snowblower makes pop sound when i try to start it. - Snowblower Forum : Snow Blower Forums
Register Home Forum Active Topics Gallery Search Today's Posts Mark Forums Read Snowmobile Escrow


Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 01-25-2013, 05:18 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 4
Default snowblower makes pop sound when i try to start it.

hi. when i tried to start my snowblower yesterday it made a loud pop noise and didnt start. can you tell me whats wrong. iam not really a engine type of guy so try to make the answers easy to understand. thank you!
dhruv.solanki is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-25-2013, 05:59 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: long island ny
Posts: 988
Default

did you try more than once? was it the first time this year? gas valve on ?(if it has one)
td5771 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-25-2013, 07:03 PM   #3
Senior Member
 
detdrbuzzard's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: 42.23n/83.33w/636
Posts: 2,461
Default

when was the last time you had a tuneup
__________________
current machines
1-toro2450E-38419. 1-craftsman-536887251
1-toro3000E-38435. 1-toro 3650E-38445
1-toro 521E-38052 . 2-toro 521r -38052
1-toro 826E-38150 . 1- powerliteE-38175
1-............, TORO XL 824..............
william
detdrbuzzard is online now  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-25-2013, 10:00 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 394
Default

backfired maybe? If it hasn't been run in a while you might need to take it to a shop to get it done or fix it yourself if you want to gain some knowledge.
__________________
3 Ariens 522 Single Stage
Toro 3521 Repowered with a 6.5hp
Craftsman 521 (selling)


other toys
Troybuilt Horse 70s or 80s model
Troybuilt Econo-horse
John Deere Jx75
John Deere Js46
John Deere 111

and a few other parts machines.
Colored Eggs is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-25-2013, 11:13 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 4
Default

i bought the machine 2 years ago and i started it a month ago. i accidentally put too much gas in it that time and there was smoke but after a while it was fine. i have not had a tuneup
dhruv.solanki is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-26-2013, 08:36 AM   #6
Senior Member
 
detdrbuzzard's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: 42.23n/83.33w/636
Posts: 2,461
Default

what brand and model of snowblower do you have
__________________
current machines
1-toro2450E-38419. 1-craftsman-536887251
1-toro3000E-38435. 1-toro 3650E-38445
1-toro 521E-38052 . 2-toro 521r -38052
1-toro 826E-38150 . 1- powerliteE-38175
1-............, TORO XL 824..............
william
detdrbuzzard is online now  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-26-2013, 10:38 AM   #7
Junior Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 4
Default

its a craftsman 22in dual stage.heres the link for it.Craftsman 22 In. Snow Blower: Get Craftsman Only at Sears
dhruv.solanki is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-26-2013, 10:47 AM   #8
Senior Member
 
detdrbuzzard's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: 42.23n/83.33w/636
Posts: 2,461
Default

so you over filled the gas tank? that will not cause smoke on the other hand if you put too much oil in the crankcase that can cause it to smoke. you might have fouled the spark plug having too much oil in it also so i would check that first
__________________
current machines
1-toro2450E-38419. 1-craftsman-536887251
1-toro3000E-38435. 1-toro 3650E-38445
1-toro 521E-38052 . 2-toro 521r -38052
1-toro 826E-38150 . 1- powerliteE-38175
1-............, TORO XL 824..............
william
detdrbuzzard is online now  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-26-2013, 12:36 PM   #9
Junior Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 4
Default

if the spark plug is screwed up do i have to get a new one?
dhruv.solanki is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Old 01-26-2013, 01:31 PM   #10
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Dundalk,Maryland
Posts: 18
Default

Quote:
Originally Posted by dhruv.solanki View Post
if the spark plug is screwed up do i have to get a new one?
Just for peace of mind replace the plug every season they are only $3.
Yes they can be cleaned and re-gaped.


Scott
kzhorse is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 12:18 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.2
Compact Tractor Reviews Tractor Reviews Snowblowers Lawn Mower Forum
My Tractor Forum Snow Thrower Power Equipment Forum
Combine Forum Snowblower Forum ATV and UTV Reviews