Deluxe 921030 Oil Leak Issue - Snowblower Forum : Snow Blower Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 7 Old 10-29-2017, 07:03 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 4
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Deluxe 921030 Oil Leak Issue

I bought an Ariens 921030 28" Deluxe 254cc blower a few years ago and the previous winter when the machine was under a decent load from wet heavy snow at the end of the street, it was blowing oil out from somewhere. I could not locate the leak as it only happens while I'm moving and under load from what I can tell, and can't really replicate the situation at the moment because of lack of snow. It kind of happened at the end of the last storm of the season at night so I put her away until I got a nice day to really look at it, anddddd here I am 8 months later haha. It almost seemed like it was coming from below the engine inside the housing where the gearcase is and such. Again, I couldn't really tell though at the time, I just saw a trail of engine oil whenever I put it under a decent load and seemed like it was leaking from somewhere onto the inside of the housing and just dripping out wherever it could. I popped open that access cover or whatever at the back/under of the machine to look inside real quick and saw nothing obvious that would point to where the leak would be coming from. Has anyone ever heard of this issue on these specific machines or can offer any insight as to what to check out? Thanks!
theskater101388 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 10-29-2017, 01:14 PM
Senior Member
 
Cardo111's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: The Lower Hudson Valley, NY
Posts: 1,052
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 52
Thanks (Received): 124
Likes (Given): 78
Likes (Received): 167
If the fluid is red it is from the gearcase usually a bad gasket. As you mention sounds like an oil leak, I would warm it up for about 15 minutes put a piece of white paper or a piece of cardboard under it with a good LED light try to see if you can find the source. The oil is probably leaking from somewhere else onto the undershield/belly pan. I assume the oil drain plug and tube are tight. Have you switched from conventional oil to synthetic recently? Someone with more mechanical experience should be weighing in soon enough. Good luck.

Ariens Platinum 24 SHO w/369cc carbureted LCT motor


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Cardo111 is offline  
post #3 of 7 Old 10-29-2017, 01:59 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 4
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Quote:
Originally Posted by Cardo111 View Post
If the fluid is red it is from the gearcase usually a bad gasket. As you mention sounds like an oil leak, I would warm it up for about 15 minutes put a piece of white paper or a piece of cardboard under it with a good LED light try to see if you can find the source. The oil is probably leaking from somewhere else onto the undershield/belly pan. I assume the oil drain plug and tube are tight. Have you switched from conventional oil to synthetic recently? Someone with more mechanical experience should be weighing in soon enough. Good luck.
It occurred at night so I was not able to see so PERFECTLY, but I'm 99% sure it was engine oil as it was the standard dark brown I was seeing in the snow, as opposed to a red-ish that you would see from some gear oil. Machine can't have more than 30 hours on it so the gear fluid would still be fairly new looking I assume and would be distinguishable from engine oil. It sucks because when it's under load it would leak, but when I just sat there idling nothing would happen and I would see maybe a drop or two of residual oil in the snow afterwards if anything, and nothing more and was just stumped. so I feel like I'm going to have a heck of a time trying to find the issue because it seems like it only happens when it is under load. I'll have to take a look at it again as I only tried checking it out after it initially happened basically in the dark, and my first thought was that I blew the gearbox up like you mentioned until looked at it with a light and realized that it was engine oil all over the place. Figured I would pop in here and see if I can get some preliminary tips/ideas before I dive into it further tomorrow to give me a head start.

Oh and I'm pretty sure I am running synthetic in it but I'll double check what I use, I know I use Mobil and pretty sure I went synthetic from the beginning from the first oil change after break-in.

Last edited by theskater101388; 10-29-2017 at 02:01 PM.
theskater101388 is offline  
post #4 of 7 Old 10-29-2017, 02:26 PM
Senior Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Larkspur, CO
Posts: 399
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 4
Thanks (Received): 14
Likes (Given): 5
Likes (Received): 52
I’d suggest to try tightening the oil drain tube. Many times this gets loosened during an oil change. To do this, clamp a pair of Vice Grip pliers onto the tube and rotate clockwise to see if it will tighten. If that solves the problem, then the next time you change the oil put the Vice Grips on the tube to hold it securely before attempting to loosen the nut on the oil drain.

The tube could be ever so slightly loose that it doesn’t leak when parked but leaks under load. Also check the oil level to be sure not overfilled.

Last edited by CO Snow; 10-29-2017 at 02:38 PM.
CO Snow is offline  
Post Thanks / Like - 0 Thanks, 1 Likes, 0 Dislikes
Likes AriensPro1128 liked this post
post #5 of 7 Old 10-29-2017, 03:39 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 4
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Quote:
Originally Posted by CO Snow View Post
Iíd suggest to try tightening the oil drain tube. Many times this gets loosened during an oil change. To do this, clamp a pair of Vice Grip pliers onto the tube and rotate clockwise to see if it will tighten. If that solves the problem, then the next time you change the oil put the Vice Grips on the tube to hold it securely before attempting to loosen the nut on the oil drain.

The tube could be ever so slightly loose that it doesnít leak when parked but leaks under load. Also check the oil level to be sure not overfilled.
Ill check but I always hold back on that tube with a wrench to stop it from spinning and make sure it stayed tight after I am done, and that is more externally located and there was no oil on the top of the housing, it was more from inside it. Also I did the oil change at the beginning of last season and ran it through a couple of storms with no issue, just kind of popped up out of nowhere towards the end of my last run with it last season. Idk if there is some kind of a breather on the crankcase that it was blowing out of maybe? But then if that was the case I would think the breather would have to be plugged up or frozen to build up crank pressure in which case oil wouldn't be able to come out of it. This may come down to a fix I may have to do on the fly when the first storm comes through here unless I can find something obvious with it just running at idle tomorrow when I inspect it
theskater101388 is offline  
post #6 of 7 Old 01-01-2018, 11:08 AM
Junior Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: CT
Posts: 2
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Have you resolved this issue? My neighbor had this exact problem last winter and also let it sit until now lol.
Getpecked is offline  
post #7 of 7 Old 01-01-2018, 12:38 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 4
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Quote:
Originally Posted by Getpecked View Post
Have you resolved this issue? My neighbor had this exact problem last winter and also let it sit until now lol.
The only thing I was able to find was on the right side of the engine there is an oil fill/level check black plastic plug which was loose about a turn and a half. I assume there is some sort of oring on it to seal it, so Iím hoping that when the blower is under heavy load the pressure build up in the case was pushing oil passed the seal on it because it was loose. Iím not going to be able to test it until it snows though and can put it under load but I went over the whole machine and that was the only thing that even remotely made sense, so Iím hoping it will resolve it.
(Iíve never touched this plug before as I drain the oil from the plug at the rear of the machine and fill through the dipstick, which is why I never even noticed this plug until I looked over everything)
theskater101388 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Snowblower Forum : Snow Blower Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome