Ariens snowblower siezed pull start/crank - Snowblower Forum : Snow Blower Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 10 Old 12-24-2017, 04:34 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 6
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 1
Likes (Given): 2
Likes (Received): 0
Ariens snowblower siezed pull start/crank

So about a week ago started up the snowblower ran great cleared some snow. Nothing to large or we hard on it. Next day started it was letting it warm up and then all of sudden it just stopped. Did not self destruct no kaboom or anything. And the pull start and electric start both would not crank the engine over. Pull start would not budge. Took it apart yesterday and noticed the crank or not too sure what's it's called had some surface rust on it. Cleaned it up oiled and greased the gears/crank and was able to free it up by turning it reverse and forward with a socket on it. Put it all back together went to start it up and after like 2 pulls it locked up again. Same thing never got it to start. The piston is moving freely not stuck and oil level is good just changed it. And level was good when it first happen. Any ideas? It's an Ariens path pro.
Thanks!!!

Sent from my SM-G935V using Tapatalk

Last edited by AMRiley23; 12-24-2017 at 04:38 PM.
AMRiley23 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 Old 12-24-2017, 04:49 PM
Senior Member
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 1,163
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 21
Thanks (Received): 63
Likes (Given): 254
Likes (Received): 239
What was the clearance and condition on the main bearings and crankshaft?
jsup is offline  
post #3 of 10 Old 12-24-2017, 05:13 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 6
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 1
Likes (Given): 2
Likes (Received): 0
I Did not take it apart that much. So I am not sure.

Sent from my SM-G935V using Tapatalk
AMRiley23 is offline  
post #4 of 10 Old 12-24-2017, 06:19 PM
Senior Member
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 1,163
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 21
Thanks (Received): 63
Likes (Given): 254
Likes (Received): 239
I think that's something you'll need to know. I see a repower in your future.
jsup is offline  
post #5 of 10 Old 12-25-2017, 02:58 PM
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 24
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 2
Likes (Given): 0
Likes (Received): 2
My Ariens 8/24 did the same thing today, I changed oil early this fall ran it a couple different times for 15 - 20 minutes all seemed ready for another winter.
- Friday I started it up and moved it to the garage no issues,
- this morning it started second pull as always, I did notice it rev'ing high
- so I moved the throttle down and back up and it seemed normal,
- it stalled out, started back up
- I started to blow snow and it sound normal so reduced the throttle and it stalled
- now the engine is froze, removed the recoil and can't budge it with a 1/2" socket

Any ideas to try? Any recommendations where to buy a new replacement engine?
jjlrrw is offline  
post #6 of 10 Old 12-25-2017, 11:47 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Central Massachusetts
Posts: 247
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 14
Thanks (Received): 17
Likes (Given): 36
Likes (Received): 31
Quote:
Originally Posted by jjlrrw View Post
My Ariens 8/24 did the same thing today, I changed oil early this fall ran it a couple different times for 15 - 20 minutes all seemed ready for another winter.

- Friday I started it up and moved it to the garage no issues,

- this morning it started second pull as always, I did notice it rev'ing high

- so I moved the throttle down and back up and it seemed normal,

- it stalled out, started back up

- I started to blow snow and it sound normal so reduced the throttle and it stalled

- now the engine is froze, removed the recoil and can't budge it with a 1/2" socket



Any ideas to try? Any recommendations where to buy a new replacement engine?


Was yours also an Ariens AX engine?


Sent from my iPhone using Tapatalk

2010 Ariens Deluxe 27 (921012)
250cc B&S (1150 ft lbs)
Loco-diablo is offline  
post #7 of 10 Old 12-25-2017, 11:54 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 6
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 1
Likes (Given): 2
Likes (Received): 0
Quote:
Originally Posted by jjlrrw View Post
My Ariens 8/24 did the same thing today, I changed oil early this fall ran it a couple different times for 15 - 20 minutes all seemed ready for another winter.
- Friday I started it up and moved it to the garage no issues,
- this morning it started second pull as always, I did notice it rev'ing high
- so I moved the throttle down and back up and it seemed normal,
- it stalled out, started back up
- I started to blow snow and it sound normal so reduced the throttle and it stalled
- now the engine is froze, removed the recoil and can't budge it with a 1/2" socket

Any ideas to try? Any recommendations where to buy a new replacement engine?
I was able to get mine to budge though so that's why I'm confused

Sent from my SM-G935V using Tapatalk
AMRiley23 is offline  
post #8 of 10 Old 12-26-2017, 03:55 AM
Junior Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 2
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
I think repeated use can reduce the performance of a snowblower as its parts eventually experience wear and tear. You can try tunes up snowblower. There are some instructions here https://agreenhand.com/snowblower-tune-ups/ . Hope is okay! ^^
BillyNishimura is offline  
post #9 of 10 Old 12-26-2017, 10:12 AM
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 24
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 2
Likes (Given): 0
Likes (Received): 2
Quote:
Originally Posted by Loco-diablo View Post
Was yours also an Ariens AX engine?


Sent from my iPhone using Tapatalk
My Ariens 824 has the tecumseh hmsk85 dual shaft output engine
jjlrrw is offline  
post #10 of 10 Old 12-26-2017, 10:48 AM
Senior Member
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 381
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 2
Thanks (Received): 12
Likes (Given): 0
Likes (Received): 44
On the Path Pro - did you remove the belt guard to see if anything is jammed in there?
dhazelton is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Snowblower Forum : Snow Blower Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome