Ariens Remote Wheel Lock not working! - Snowblower Forum : Snow Blower Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 21 Old 02-03-2015, 08:30 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: CNY
Posts: 5
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 2
Thanks (Received): 1
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Exclamation Ariens Remote Wheel Lock not working!

I have an Ariens Deluxe 28 (921022) that i purchased new in 2011. Barely used it since i have an ATV with a plow and now a truck with a plow. Mostly for my sidewalks. This season i took it out of storage went to use it for the 1st time and i cannot get the wheels to lock at all. I have tried many different ways and still no dice. Pulled the bottom cover off and tried to adjust the cable but that seems to be engaging just fine. Can anyone shed some light on this?? The blower is worthless without both wheels locked!
xjjeepman is offline  
Post Thanks / Like - 1 Thanks, 0 Likes, 0 Dislikes
Thanks Kevin thanked for this post
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 21 Old 02-03-2015, 10:59 AM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Cleveland snow belt
Posts: 260
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 3
Thanks (Received): 4
Likes (Given): 2
Likes (Received): 3


From service manual,

NOTE: The wheel lock will not release when under load.
Do not unlock the wheel while turning. If the wheel lock will not release, turn the unit slightly left or right to relieve
axle load and release the axle lock.

Last edited by HillnGullyRider; 02-03-2015 at 11:14 AM.
HillnGullyRider is offline  
Post Thanks / Like - 1 Thanks, 0 Likes, 0 Dislikes
Thanks xjjeepman thanked for this post
post #3 of 21 Old 02-03-2015, 11:50 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: CNY
Posts: 5
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 2
Thanks (Received): 1
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Thanks, ill take another look at it. Still not 100% as to how it is supposed to lock correctly. I watched the videos (thanks) but I'm not sure he shows exactly how it locks. My cable is working it seems, but for some reason the left wheel isn't locking no matter what i do.
xjjeepman is offline  
post #4 of 21 Old 02-03-2015, 04:33 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Cleveland snow belt
Posts: 260
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 3
Thanks (Received): 4
Likes (Given): 2
Likes (Received): 3
The axle is split in two, one side is partially hollow, the other side inserts into the hollow hole and normally just rides in there not rotating. Where these two axles meet there are spline sets butted together...Normally these splines are LOCKED together (thus a locked axle). when the mechanism is pushed to one side, it releases a set of splines and the hollow axle rotates around the inserted axle allowing one wheel to turn freely while the other wheel is under power. If the splines do not align and the mechanism can't slide return under spring pressure to the locked position (locking of both spline sets), then you will not have a locked axle until this is corrected.
HillnGullyRider is offline  
post #5 of 21 Old 02-03-2015, 04:38 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: CNY
Posts: 5
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 2
Thanks (Received): 1
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Here is whats going on with mine, excuse my lousy video;
xjjeepman is offline  
post #6 of 21 Old 02-03-2015, 05:05 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Cleveland snow belt
Posts: 260
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 3
Thanks (Received): 4
Likes (Given): 2
Likes (Received): 3
Vid won't play (private)
HillnGullyRider is offline  
Post Thanks / Like - 1 Thanks, 0 Likes, 0 Dislikes
Thanks xjjeepman thanked for this post
post #7 of 21 Old 02-03-2015, 06:19 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: CNY
Posts: 5
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 2
Thanks (Received): 1
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Sorry, try now?
xjjeepman is offline  
post #8 of 21 Old 02-03-2015, 06:48 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Cleveland snow belt
Posts: 260
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 3
Thanks (Received): 4
Likes (Given): 2
Likes (Received): 3
Now compare that to the other video, there is a difference, what do you see different?
HillnGullyRider is offline  
post #9 of 21 Old 02-03-2015, 07:31 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: CNY
Posts: 5
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 2
Thanks (Received): 1
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Quote:
Originally Posted by HillnGullyRider View Post
Now compare that to the other video, there is a difference, what do you see different?
I did compare it, the ratchet thing isnt opening up and turning completely. I still dont know how to make it work. I dont think its my cable?
xjjeepman is offline  
post #10 of 21 Old 02-03-2015, 08:10 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Cleveland snow belt
Posts: 260
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 3
Thanks (Received): 4
Likes (Given): 2
Likes (Received): 3
Yes , your ratchet is not working, you need to check all the springs. Make sure the arm is moving in both directions, and if that all checks out you may have to disassemble, clean, lubricate, and reassemble. All of that needs to be working freely like in the video i posted.
HillnGullyRider is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Snowblower Forum : Snow Blower Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in













Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome