What Am I Missing: Impeller Won't Turn - Snowblower Forum : Snow Blower Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 3 Old 12-16-2013, 08:24 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 1
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
What Am I Missing: Impeller Won't Turn

Arien's Model 926008 Impeller doesn't turn. It's not froze up & belt looks to be in good used condition. Have belt cover off, reach up and engage impeller lever,the
idler/tensioner pulley moves in and looks like it's moved sufficiently to tension the
impeller drive belt but the bloody thing doesn't turn the impeller. Man it's cold working out but no choice on that. Ok if you've any suggestions I'd love to
hear-em.
Many Thanks,
rabie
rabie is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 Old 12-16-2013, 10:58 PM
Super Moderator
 
Kiss4aFrog's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Hudson, WI
Posts: 9,850
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 589
Thanks (Received): 770
Likes (Given): 4362
Likes (Received): 1741
Garage
Any chance the shear bolt(s) for the impeller are missing ??

Does the auger still turn

.
Make sure the windows are up before the snow plow goes by !!

Please help keep the lights on by subscribing:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Kiss4aFrog is online now  
post #3 of 3 Old 12-16-2013, 11:13 PM
Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 59
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 1
Quote:
Originally Posted by rabie View Post
Arien's Model 926008 Impeller doesn't turn. It's not froze up & belt looks to be in good used condition. Have belt cover off, reach up and engage impeller lever,the
idler/tensioner pulley moves in and looks like it's moved sufficiently to tension the
impeller drive belt but the bloody thing doesn't turn the impeller. Man it's cold working out but no choice on that. Ok if you've any suggestions I'd love to
hear-em.
Many Thanks,
rabie
Crack open the owner's manual and check the auger cable and idler adjustments. Also check the roll pins in the impeller/fan. Make sure they are not sheared. Does the impeller/fan not turn, or is it the augers?

This is an older model 926,XXX. If you ever replace the auger belt, you can upgrade this unit to the current dual belt setup that became standard equipment in 2008 or so. It includes the belts, pulleys, idler arm, etc. p/n 72600700, list price is $55.
Snowmann is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Snowblower Forum : Snow Blower Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome