Need help with my 73 - Snowblower Forum : Snow Blower Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 36 Old 12-18-2013, 02:18 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: NH
Posts: 23
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Need help with my 73

First sorry so long... I have a 73 32" cut that all of a sudden doesn't want to move any more. It was working just fine, then all of a sudden it wouldn't move, no noises nothing. Took bottom plate off all looks good in there, if I lift the wheels off the ground they turn, but I can grab a wheel with my hand and it stops. It looks to be a broken shear pin on the L axle behind the wheel and on the outside of the body. There is a hole in the axle but I cant seem to find a corresponding hole in the center shaft ( if that makes sense). When it is off the ground and I stop the wheels by hand the friction disk keeps spinning but axle does not. What could this be, and if a shear pin where is it? Thanks Larry
minitrk is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 36 Old 12-18-2013, 02:26 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: long island ny
Posts: 1,118
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 28
Likes (Given): 2
Likes (Received): 58
depending on the model. the friction wheel and shaft it is on is connected to the axle by a chain and 2 sprockets. or 2 gears that mesh with no chain.

If the friction wheel and the shaft it is on is spinning check the 2 gears or the 2 sprockets. each one will be kept in place on the shafts (one on the friction wheel shaft and one on the axle) by a keyway and set screw or a bolt.

you said when you hold the tire the friction keeps going but the axle stops. Do the tires spin on the axle with out the axle spinning?
td5771 is offline  
post #3 of 36 Old 12-18-2013, 02:32 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: NH
Posts: 23
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
I have the chain and 2 gears, when I grab the tire EVERYTHING - friction disk, chain and both gears still spins but not the wheels/axle. It looks like there is a bearing in the gear the axle goes through??? I will get pics if needed
minitrk is offline  
post #4 of 36 Old 12-18-2013, 02:42 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: long island ny
Posts: 1,118
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 28
Likes (Given): 2
Likes (Received): 58
pic would be great. model number. example...924xxx 922xxx 910xxx

the connection between the gear and axle is gone. either a keyway has sheared ir something else depending on the model.
td5771 is offline  
post #5 of 36 Old 12-18-2013, 02:56 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: NH
Posts: 23
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
OK got pics... no idea on model # that part of sticker is gone. So 1st pic may help ID it, In 2nd pic you can see hole in axle I was referring to, and 3rd pic you can see what I was referring to about bearings in the gear?? but why would it be splined? Anyway does better than all the new ones in the neighbor hood (besides the Hondas) when it moves...


minitrk is offline  
post #6 of 36 Old 12-18-2013, 03:12 PM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: East Bridgewater MA.
Posts: 279
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 12
Likes (Given): 1
Likes (Received): 11
Looks like your model uses 2 levers, one to engae the auger and the other to engage the drive. In the first picture I can see the auger lever but I can't tell if the drive lever is hidden by the motor or missing all together
HJames is offline  
post #7 of 36 Old 12-18-2013, 03:17 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: NH
Posts: 23
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
yes 2 levers one auger one drive
minitrk is offline  
post #8 of 36 Old 12-18-2013, 03:23 PM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: East Bridgewater MA.
Posts: 279
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 12
Likes (Given): 1
Likes (Received): 11
Can you feel spring tension when you engage the drive lever. On mine if the drive lever is not engaged and I lift the blower by the bars the wheels will spin but not with any power, could be that you don't have enough tension on the belt
HJames is offline  
post #9 of 36 Old 12-18-2013, 03:42 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: NH
Posts: 23
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
yes everything is the same, I was using it when it happened. There was no noises like something broke or anything. It just stopped moving.
minitrk is offline  
post #10 of 36 Old 12-18-2013, 03:59 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: long island ny
Posts: 1,118
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 28
Likes (Given): 2
Likes (Received): 58
In your last pic. The big gear on the axle. There is a keyway between the axle and the gear. If that gear spins independently of the axle that is the problem. The key has broken/sheared. It would not have made much/any noise.

I believe on the side of the gear there are screws/bolts. The gear is sandwiched between. The two plates. Remove the plates and you will be able to see the center of the gear and the key.

Ensure that the gear is spinning free on the axle.

Last edited by td5771; 12-18-2013 at 04:02 PM.
td5771 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Snowblower Forum : Snow Blower Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome