Relative speeds of auger and impeller - Snowblower Forum : Snow Blower Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 7 Old 03-02-2015, 10:56 AM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Connecticut
Posts: 123
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 15
Thanks (Received): 9
Likes (Given): 1
Likes (Received): 14
Relative speeds of auger and impeller

My brother's old Craftsman 5.5/24 stopped throwing snow this morning. He says when he engages the auger the auger blades turn but the impellers only turn slowly. I dunno what the relative speeds of the 2 stages are, so I can't say if something's broken or what. Where would you guys look?

TIA

Craftsman 5/22 with impeller mod & poly skids,
Ariens 28+ Deluxe 921037 AX291
Dave C is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 03-02-2015, 11:08 AM
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Madison, WI
Posts: 407
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 29
Likes (Given): 1
Likes (Received): 66
when you say 'auger' are you referring to the big one(s) in front (most refer them to auger)? if so, if they are spinning good but the impeller in back is slower then it kind of don't make sense- the impeller shaft has to be spinning to make the auger (actually Rakes) turn in front. Only thing I can think of is he has it worded wrong or.. the roll pins sheared holding the impeller on the shaft (very unlikely)? If he means impeller is spinning good in back but auger in front slowed down.. then it's gear box stripped gear and is skipping or shear bolts broke in auger shafts. Check them first. they will sometimes still turn slow sheared off until under heavy load.

Last edited by Geno; 03-02-2015 at 11:10 AM.
Geno is offline  
post #3 of 7 Old 03-02-2015, 11:08 AM
Member
 
Ken05's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: Lansing NY
Posts: 56
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 1
Thanks (Received): 2
Likes (Given): 4
Likes (Received): 11
That sounds like a drive belt issue, pull the cover and see whats happening.

1978 Ariens 924032 Teardrop repowered with a 1992 Tec 8 hp.
Ken05 is offline  
post #4 of 7 Old 03-02-2015, 12:22 PM
Senior Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Ottawa, Ontario, Canada
Posts: 765
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 58
Thanks (Received): 105
Likes (Given): 71
Likes (Received): 112
Garage
Quote:
Originally Posted by Dave C View Post
My brother's old Craftsman 5.5/24 stopped throwing snow this morning. He says when he engages the auger the auger blades turn but the impellers only turn slowly. I dunno what the relative speeds of the 2 stages are, so I can't say if something's broken or what. Where would you guys look?

TIA
The impeller is located at the back of the auger opening and spins at about a 1,000 rpm. The auger is located at the front of the auger opening and turns at less than 100 rpm. So a huge difference in speed. The engine drive pulley drives the auger drive belt to turn the fairly large diameter pulley attached to the impeller shaft. The shaft drives the impeller through roll pins or bolts passing through the impeller hub and through the shaft and through the other side of the hub. The impeller shaft has a gear that engages the auger shaft gear to drive the two augers through shear bolts.

So with the motor off the auger and impeller should not turn easily, especially if the brake on the bottom of the auger pulley is working properly. If the auger shear bolts are broken then auger may turn due to friction but will not move snow toward the impeller so no snow will be thrown.

Usually a worn out auger belt will turn the impeller and auger but will stop when driven into snow due to the loading exceeding what the belt can transfer to the pulley.

Good luck.

2015 Ariens Platinum 30 SHO - model 921040
Town is online now  
Post Thanks / Like - 1 Thanks, 0 Likes, 0 Dislikes
Thanks Dave C thanked for this post
post #5 of 7 Old 03-02-2015, 02:58 PM
Moderator
 
Shryp's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Cleveland, OH
Posts: 4,159
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 1
Thanks (Received): 196
Likes (Given): 6
Likes (Received): 250
Yea, mostly a 10:1 ratio. The impeller turns at 1000 - 1300 rpm and the augers turn at 100 - 130 rpm.

Please direct all snow blower questions to the forums and not to me with PMs.
Shryp is offline  
post #6 of 7 Old 03-02-2015, 03:10 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Wilmington, MA
Posts: 768
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 9
Thanks (Received): 98
Likes (Given): 18
Likes (Received): 260
As others have said, the first thing to check here is terminology! The "auger" is in the very front of the snowblower and is helical (some people say "augers" since technically the left and right are separate pieces), the "impeller" lives behind the auger, under the chute. The impeller turns considerably faster than the auger... when everything's working properly.

As others have also said, having the auger fail to rotate is much more common than an impeller problem. No auger rotation can mean broken shear pins (aka shear bolts) or a gearbox problem.

If the auger is in fact turning but the impeller is not, it would mean that the pin(s) that hold the impeller onto its shaft are broken. That's much less common but it *does* happen - I experienced it just a few weeks ago.

If both the auger and impeller aren't turning (or are turning unusually slowly), the problem is probably related to the belt that drives them.

~1994 Ariens 924084 (ST1032) "papa bear": restored, re-engined, real nice!
1991 Ariens 924050 (ST824) "mama bear"
Toro PowerCurve 1800 "baby bear"

Be alert! America needs more lerts.
ELaw is online now  
Post Thanks / Like - 0 Thanks, 1 Likes, 0 Dislikes
Likes classiccat liked this post
post #7 of 7 Old 03-02-2015, 03:34 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Connecticut
Posts: 123
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 15
Thanks (Received): 9
Likes (Given): 1
Likes (Received): 14
Thanks, guys. I had a look-see this afternoon and it appears that the roll pins attaching the impeller to the shaft have sheared. I'll start a new thread in the Craftsman sub forum about what is needed to service that problem.

Thanks again.

Craftsman 5/22 with impeller mod & poly skids,
Ariens 28+ Deluxe 921037 AX291
Dave C is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Snowblower Forum : Snow Blower Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome