Auger belt tension - Snowblower Forum : Snow Blower Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 Old 01-29-2015, 12:26 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 1
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Auger belt tension

I have a new Husqvarna used once and the auger slips under any snow load. How do you put tension on the belt. Manual says replace belt if it slips or worn.
Bridge is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 01-29-2015, 01:20 PM
Senior Member
 
Normex's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Near Ottawa Ont
Posts: 1,371
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 52
Thanks (Received): 85
Likes (Given): 27
Likes (Received): 82
Quote:
Originally Posted by Bridge View Post
I have a new Husqvarna used once and the auger slips under any snow load. How do you put tension on the belt. Manual says replace belt if it slips or worn.
Remove your belt cover and see if the belt tensioner work well when you press your auger handle, when pressed the belt should be taut and while at it check the condition of your belt even if new. Good Luck

Snow Removal Apparatus I own:
Ariens ST1530DLE, and good ole arm powered scrapper.
The 15 HP is a new Ducar engine sold
by Princess Auto in Canada.
Normex is offline  
post #3 of 4 Old 01-29-2015, 03:55 PM
Moderator
 
Shryp's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Cleveland, OH
Posts: 4,159
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 1
Thanks (Received): 196
Likes (Given): 6
Likes (Received): 250
You can look through some of these videos for adjustment tips. Most adjustment in done in 2 ways. Some machines let you loosen a nut on the idler pulley and change the tightness there and some have adjustments on the cable between the handle and the idler. Some use both.

https://www.youtube.com/user/donyboy...ry=adjust+belt

Please direct all snow blower questions to the forums and not to me with PMs.
Shryp is offline  
post #4 of 4 Old 02-10-2015, 10:15 PM
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 2
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
I also have a new Husqvarna (ST227P). Started slipping a lot on 3rd use. Opened the cover and there's a lot of debris. Snow was heavy and wet. This is my first snowblower. Is this sort of thing typical or is something up with these new Husqvarnas?
GTI_Face is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Snowblower Forum : Snow Blower Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome