10-30e Drive issues - Snowblower Forum : Snow Blower Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 44 Old 02-22-2015, 10:10 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 64
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 5
Likes (Given): 0
Likes (Received): 6
10-30e Drive issues

Hi all,

I have a solid condition 10-30e (runs great, throws snow great, etc.), but the drive is very frustrating. I'm curious if anyone else has had the following:

Put the machine in 'gear', 1st or 2nd forward and engage the drive lever. Nothing. Lift the rear of the machine off the ground and the wheels fly in the forward direction. Put it back down, nothing. Give it a shove with your mid section and it bucks and "catches" and starts moving.

Same in reverse.

I put in a new drive belt and not change.

If my friction wheel were worn out, why would it drive the wheels so well whilst held up off the ground? And why does it seem to 'buck' when on the ground in gear? Again, if the friction wheel were worn, I would think it would just ...slip. Not grab for a split second and then nothing.

I've inspected the friction wheel and the 'plate' is drives off of. Both seem in good condition. However, on the rubber friction wheel I can feel a couple of flat spots.

I wish I could see what's going on down there when trying to drive. I've pulled the plastic belt cover off and watched to confirm that when I engage the drive - the drive belt grabs and spins as it should; not slipping on the pulley.

I actually scratched up the surface of the drive 'plate', hoping this would give the friction wheel a better/rougher surface to grab onto. I cleaned the friction wheel surface all the way around with alcohol.

Maybe the drive plate isn't coming up high enough to meet the friction wheel? Maybe I need a new wheel? And a drive 'plate'?

Any thoughts are greatly appreciated. Online service manual would be fantastic - I've been surprised to find so little. I do have the owners manual, but, it's not much help.

Thank you,

Jay
jpilk99 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 44 Old 02-22-2015, 10:55 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: Coastal NH
Posts: 657
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 30
Thanks (Received): 40
Likes (Given): 27
Likes (Received): 44
Hi Jay, I'm thinking you must have a tension issue with the friction wheel ( spring or adjustment) , or a worn friction wheel rubber.

That's my guess, I'm leaning towards the spring either being hooked up wrong or worn but others may have more suggestions for things to check as I only see friction wheels when I work on a friends machine (every couple years) and my machine has a tranny.

The meltdown is under way ...
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


91' Toro Powershift 824/Predator 301cc
05' Toro 3650/ 6.5 RTek

Last edited by Pathfinder13; 02-23-2015 at 07:30 PM.
Pathfinder13 is offline  
Post Thanks / Like - 0 Thanks, 1 Likes, 0 Dislikes
Likes Kiss4aFrog liked this post
post #3 of 44 Old 02-23-2015, 09:44 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 64
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 5
Likes (Given): 0
Likes (Received): 6
Thanks Pathfinder.

Interesting/ironic; I used to have Powershifts with the tranny. I miss them. Although, with those, I used to have to work on the carb almost every time I went out.

These friction wheel setups are ...odd. I'm told they're somewhat the norm, but, for the life of me I can't understand them. When the machine gets a little stuck - or can't easily move forward, like when you run into a big/heavy pile of snow or you get caught on a chunk of ice..., then the friction wheel must just spin & wear down. Quickly. As well, it's not hermetically sealed in there and if a little bit of snow, or water, gets in there, or if there's a layer of moisture ....you ain't going anywhere. Strange.

But, be that as it is - the machine/it's engine (Tecumseh Snow King) runs phenomenally. Almost first pull everytime! So, I definitely want to figure out this "drive" thing. I am thinking it's not a tension issue with the drive wheel. I took off the plastic cover so I can see the belts. When I engage the drive, the drive belt spins as it should and it does not slip on the pulley. I could be wrong, but, I'm thinking that is working as it should. When I release the drive lever, the belt stops spinning, as it should.

Since I can't see the friction wheel when engaged, I guess I should just replace it and see how things go. They look like they're around $60. Is the replacement as straightforward as it looks? Disconnect the left side of the axle that the friction wheel is on, undo the three bolts hold the wheel in place, remove the left half of the axle and then slid the old wheel out & put new one in?

Does the "plate" that the friction wheel touches when the drive is engaged, do those ever wear out? I can't think so - it's metal. Mine has a little surface rust in one spot, but, I actually think that would help give the friction wheel traction...

Thanks so much! I appreciate the help.

Jay
jpilk99 is offline  
post #4 of 44 Old 02-23-2015, 10:03 AM
Super Moderator
 
Kiss4aFrog's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Hudson, WI
Posts: 9,127
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 509
Thanks (Received): 679
Likes (Given): 3830
Likes (Received): 1472
Garage
If you can feel flat spots on the friction wheel then it needs to be replaced.

But you also need to find out why you have flat spots. Tension between the two discs is the likely cause but so could trying to muscle it through something that puts so much stress on the machine that the wheels stop. If the wheels stop then you either have a slipping belt and or a slipping friction wheel. Either case is bad for the machine and will eat belts and or discs.

Not much can go wrong with the driving disc as long as you don't run it with a damaged friction disc. This is how I received my hand me down Troy 2410
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	102913 damaged friction plate 2.jpg
Views:	134
Size:	264.5 KB
ID:	43826  

.
Make sure the windows are up before the snow plow goes by !!

Please help keep the lights on by subscribing:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by Kiss4aFrog; 02-23-2015 at 10:05 AM.
Kiss4aFrog is offline  
post #5 of 44 Old 02-23-2015, 10:04 AM
Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 43
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 2
Does it have a clutch which allows the wheels to spin independently of each other? I am having similar problems where my "easy steer" clutch isn't engaging properly and the tires spin when off the ground, but with the weight of the machine they wont. Disc isn't slipping or anything, the clutch just isn't engaging. After a few minutes it comes out of it and is fine.
NorthMaine is offline  
post #6 of 44 Old 02-23-2015, 10:18 AM
Super Moderator
 
Kiss4aFrog's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Hudson, WI
Posts: 9,127
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 509
Thanks (Received): 679
Likes (Given): 3830
Likes (Received): 1472
Garage
Husquvarna 1030e

That's possible as is something like a worn bushing causing excessive friction but since the OP is mentioning that there are flat spots on the friction disc it sounds like the problem might be in that area.

.
Make sure the windows are up before the snow plow goes by !!

Please help keep the lights on by subscribing:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Kiss4aFrog is offline  
post #7 of 44 Old 02-23-2015, 01:07 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 64
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 5
Likes (Given): 0
Likes (Received): 6
Hi NorthMaine,

No clutch for variable wheel drive - just a securing pin in the axle at the wheel if you want "posi" or single wheel drive. On or off :-).

Jay
jpilk99 is offline  
post #8 of 44 Old 02-23-2015, 01:14 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 64
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 5
Likes (Given): 0
Likes (Received): 6
Kiss4aFrog,

That's a horrible picture! Ouch.

When you say, "Tension between the two discs is the likely cause", do you mean - when the wheels stop, ergo the friction wheel stops - yet the drive plate keeps spinning, so the drive plate essentially sands down/wears down the spot on the friction wheel? Disconnect the left side of the axle that the friction wheel is on, undo the three bolts hold the wheel in place, remove the left half of the axle and then slid the old wheel out & put new one in?

Thanks again.

Makes sense to me. I just don't know how people snowblow and not have the machine stop occasionally due to the same factors I'm experiencing; a big snow drift/pile or a chunk of ice on the ground that brings the machine to a halt. Now, if I were a smarter monnnnn, I'd immediately disengage the drive lever, pull back, and try a different tact. But, I'm a moron, a 6'4" 230lb moron, who figures I can muscle the machine up & around whatever impediment arises. We've had so much snow here in Bolton Mass that it's been a workout and a half to get the driveway cleared. (I think I'm making excuses). I'll get a new friction wheel and try to take it easier on my snowblowing.

Is the process to change the friction wheel as I estimated:
jpilk99 is offline  
Post Thanks / Like - 0 Thanks, 1 Likes, 0 Dislikes
Likes Kiss4aFrog liked this post
post #9 of 44 Old 02-23-2015, 01:17 PM
Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 43
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 2
Changing the wheel shouldn't be a problem. Sounds like you have a good grasp on it. As you start to take it apart, you will figure it out.
NorthMaine is offline  
post #10 of 44 Old 02-23-2015, 01:40 PM
Super Moderator
 
Kiss4aFrog's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Hudson, WI
Posts: 9,127
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 509
Thanks (Received): 679
Likes (Given): 3830
Likes (Received): 1472
Garage
Quote:
Originally Posted by jpilk99 View Post
Kiss4aFrog,

That's a horrible picture! Ouch. :
It was free (thanks a lot ). Worst part is it could have been fixed under warranty but they drove it like that for two years.


Yup, when the engines running and you have the drive handle down either the belt or the friction disc is slipping if the wheels aren't turning. That's why I think your problem is tension on the disc since you have some flat spots but I'd go through all the adjustments and just give it a through inspection and lube what you can since you'll be in there.

My machines will stop if run into something big/sold enough if I'm going too fast but the wheels continue to spin and it keeps trying to eat through. If yours is physically stopping and the wheels are too then something is wrong in your drive system. You also need to let off the drive lever if that happens right away to keep from getting those flat spots. Just like the old days without anti lock braking. Once good panic stop at freeway speeds and you have four thumping tires where the road ate the rubber off that one spot.
Unless something breaks in your drive it's the belt and or the friction disc that's going to slip and burn if the engines running and you have that handle down and the wheels stop spinning

Average guy, average tools the friction disc isn't that hard to do. Remember how it's in there as it's possible to put them in backwards if you aren't paying attention or you're in a hurry !! I hate when that happens. You'll know right away as now you have two forward gears and six reverse.
Pictures on the camera phone are priceless when you're holding something and wondering where it came from and how it goes back.

There are a bunch of youtube videos on how to on friction wheels and Donneyboy has some of the best on anything snowblower. https://www.youtube.com/user/DonneyBoy

.
Make sure the windows are up before the snow plow goes by !!

Please help keep the lights on by subscribing:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Kiss4aFrog is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Snowblower Forum : Snow Blower Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in













Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome