MTD with Heated Grips no heat - Snowblower Forum : Snow Blower Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 8 Old 03-22-2018, 08:56 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2017
Location: New Hampshire
Posts: 3
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
MTD with Heated Grips no heat

I recently acquired an MTD YardMan 8.5 / 26. Machine does not have the model number tag anymore, but I believe it is a 2002 model year.
It was originally equipped with a head light, heated grips, and power chute control. The chute control motor and wiring is gone.

My problem is that with the engine running, the head light works, but with the grip switch in the on position, the grips do not get warm.
I hooked up a 12V lawn and garden battery to each grip individually, and they got warm rather quickly. So I know that the grips themselves are not burned out.

My knowledge of wiring is weak so any help would be appreciated.
ahw2698 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 Old 03-22-2018, 09:15 PM
Senior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: Massachusetts
Posts: 1,532
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 12
Thanks (Received): 100
Likes (Given): 101
Likes (Received): 243
My guess would be to test the switch first, if you have a meter it will help greatly in testing.

Sno-Tek Modded, 15"X-Track tires (Now has same X-Track tires but 13"x4" for better fit), 254cc engine LED light and hand warmers.
Snapper 6/22 sold but not forgotten. Was my first.
Ariens ST1027LE workhorse and going strong.
New 2017 Ariens Deluxe completely rebuilt after losing a fight with a forklift.
Dauntae is offline  
post #3 of 8 Old 03-22-2018, 10:14 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2017
Location: New Hampshire
Posts: 3
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
There are two short wires connected to the right hand grip with a plug on the end. Two wires come off the wiring harness and plug into that plug.
To test the switch, should I disconnect this plug, stick my meter probes into the harness plug and check for voltage with the switch on and then with it off? If I see voltage with the switch on can I assume the switch is good?
ahw2698 is offline  
post #4 of 8 Old 03-22-2018, 10:42 PM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Toronto, Canada
Posts: 1,416
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 5
Thanks (Received): 112
Likes (Given): 13
Likes (Received): 292
Quote:
Originally Posted by ahw2698 View Post
There are two short wires connected to the right hand grip with a plug on the end. Two wires come off the wiring harness and plug into that plug.
To test the switch, should I disconnect this plug, stick my meter probes into the harness plug and check for voltage with the switch on and then with it off? If I see voltage with the switch on can I assume the switch is good?
Probably best to check the switch itself, using the Ohm function on the meter.
First, put the meter in the OHMs position and touch the leads together to verify that the meter needle moves to 0. If its a digital meter, the display should read 000.

Put the test leads across the switch (engine off of course) and with the switch in the ON position, you should see the meter reading 0 ohms, ie the needle will swing all the way to the right if it's an analog meter. With the switch in the OFF position, the meter should read infinite ohms, in other words, the needle will not move on an analog meter, or it will read in the megohms range indicating the switch is open.

If you get a high reading in the ON position, the switch is defective.

After you verify the switch, then you can try reading voltage on the pins. try putting the meter on the AC and DC ranges and see if there's anything there.

If you get nothing, start checking for broken or shorted wires or corroded connectors.

You might also check the output voltage from the connector where the chute motor used to be connected. If that is dead too, you might have a problem with the stator windings. If that voltage is good, maybe you can switch your grips to that connector and get power that way.

Work fascinates me.
I can watch somebody work for hours...
2008 Craftsman 944.528391 (It's a Husqvarna ST227P)
27", B&S 305cc 13.5 ft/lb Torque 9.5 hp
skutflut is offline  
post #5 of 8 Old 03-22-2018, 10:53 PM
Super Moderator
 
Kiss4aFrog's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Hudson, WI
Posts: 9,131
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 509
Thanks (Received): 680
Likes (Given): 3834
Likes (Received): 1474
Garage
to SBF ahw2698

Can you turn the headlight off and then see if the grips get warm ?? Some machines only have enough power to run one or the other. Any chance it's a replacement engine or does it look original ?? Can you post the engine numbers ??

You should be able to take your voltmeter and touch the metal tab coming up from the body of the switch. You don't need to remove the connectors just pull them barely away from the switch body so you can just get the voltmeter probe in there. One tab you should have around 12-16 volts all the time and the other two should be switched. I think your switch is lighted that is why it would have three tabs. Power should be coming from the engine up the right handle bar to the switch to the right hand grip and then over to the left hand grip and then back down the handlebar and have an eyelet screwed to the engine or trans body to ground the circuit.

The below diagram isn't a Yardman but they are all similar.
.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	rwjwx1.jpg
Views:	61
Size:	48.0 KB
ID:	139650  

.
Make sure the windows are up before the snow plow goes by !!

Please help keep the lights on by subscribing:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Kiss4aFrog is offline  
Post Thanks / Like - 0 Thanks, 1 Likes, 0 Dislikes
Likes Grunt liked this post
post #6 of 8 Old 03-23-2018, 05:53 AM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Vermont's NorthEast Kingdom
Posts: 397
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 27
Likes (Given): 0
Likes (Received): 66
After 8 years of usage (or thereaboute), my heated grips stopped working too, and it turned out that the Connector between the engine's alternator and the Fuse for the grips had corroded. On mine, the Connector was located at the bottom of a drip loop, right where salty water and crud would collect and speed up the deterioration of the aluminum connection. Check it out before doing any other heavy lifting. I replaced mine with a solid wire.
Vermont007 is offline  
post #7 of 8 Old 03-24-2018, 05:47 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2017
Location: New Hampshire
Posts: 3
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Something must be robbing power from the red wire before it gets to the switch. Probing the switch only shows about 5 volts. when I meter the output from the stator at full throttle, I get 14 to 15 volts AC from the yellow wire and 14-15 volts DC from the red wire. Are these readings what I should expect from the alternator?
ahw2698 is offline  
post #8 of 8 Old 03-25-2018, 10:01 AM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Toronto, Canada
Posts: 1,416
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 5
Thanks (Received): 112
Likes (Given): 13
Likes (Received): 292
Quote:
Originally Posted by ahw2698 View Post
Something must be robbing power from the red wire before it gets to the switch. Probing the switch only shows about 5 volts. when I meter the output from the stator at full throttle, I get 14 to 15 volts AC from the yellow wire and 14-15 volts DC from the red wire. Are these readings what I should expect from the alternator?
Readings are in the correct ballpark.

Try removing the wire from the connector on the switch and see if that 5 volts improves.

Take a reading with the headlight disconnected as well and see if that makes a difference.

The AC and DC power come from the same stator, and there is a rectifie in the DC line to get the DC component, but a
short on either the AC or DC side will drag down the voltage on the whole stator

Check the grounding terminal(s) at the engine block, check all connectors/connections for corrosion.

Check that the wiring harness is not pinched and that the insulation on all of it is in good shape and not rubbed through. If you don't find the voltage drop problem there, then you might have to start ringing out segments of wire from the stator connections thru each segment (between each connector) to see is you have some broken strands inside undamaged insulation. This is where it gets to be a PITA

Work fascinates me.
I can watch somebody work for hours...
2008 Craftsman 944.528391 (It's a Husqvarna ST227P)
27", B&S 305cc 13.5 ft/lb Torque 9.5 hp
skutflut is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Snowblower Forum : Snow Blower Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome