Hard Starting - Snowblower Forum : Snow Blower Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 5 Old 01-28-2019, 10:58 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: Guilderland, NY
Posts: 10
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 1
Likes (Given): 0
Likes (Received): 1
Hard Starting

I have a Noma snowblower that I bought in the mid-1990's, It has a 8 HP Tecumseh engine: HMSK80 155480S (D)
I normally start it by full choke' full throttle, pump the primer and pull the cord a few times and it starts up.
The other day before a storm was coming I tried starting it the way I always do and it would not start.
After about 15 minutes of trying I put the throttle on idle and it started. So now the only way it will start
is on idle. Any ideas on why?
MSB1766 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 01-28-2019, 02:13 PM
Senior Member
 
POWERSHIFT93's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: PARADISE CITY, MN
Posts: 9,165
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 480
Thanks (Received): 348
Likes (Given): 290
Likes (Received): 1144
Quote:
Originally Posted by MSB1766 View Post
I have a Noma snowblower that I bought in the mid-1990's, It has a 8 HP Tecumseh engine: HMSK80 155480S (D)
I normally start it by full choke' full throttle, pump the primer and pull the cord a few times and it starts up.
The other day before a storm was coming I tried starting it the way I always do and it would not start.
After about 15 minutes of trying I put the throttle on idle and it started. So now the only way it will start
is on idle. Any ideas on why?
Most engines have a starting point where it is NOT on Full Bore. why it did that before could be the linkage was some how messed up. or other things that the masses at hand here will voice their ideas on sooner or later. ALOHA From The Paradise City.

Long LIVE THE POWERSHIFT!! MAY IT NEVER RUST IN PEACE!!
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
MAHALO!!!!!!!!!
POWERSHIFT93 is offline  
post #3 of 5 Old 02-07-2019, 04:23 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: Guilderland, NY
Posts: 10
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 1
Likes (Given): 0
Likes (Received): 1
Was checking out the linkage and just looking everything over and everything looked ok.
So I ordered a new carb from Amazon:



I figured for only $15 it was worth a shot.
Replaced the carb, primer bulb & hose and the gas line from the tank to the carb, the gas line was getting brittle.
It fired up on the first pull. just has to adjust main adjustment screw on the bottom of the bowl slightly and then the idle screw slightly.
Now it starts right up and runs fine.
MSB1766 is offline  
post #4 of 5 Old 02-07-2019, 05:07 PM
Senior Member
 
SimplicitySolid22's Avatar
 
Join Date: Nov 2018
Location: Massachusetts
Posts: 530
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 51
Thanks (Received): 60
Likes (Given): 57
Likes (Received): 91
Quote:
Originally Posted by MSB1766 View Post
Was checking out the linkage and just looking everything over and everything looked ok.
So I ordered a new carb from Amazon:
https://www.amazon.com/gp/product/B0...?ie=UTF8&psc=1

I figured for only $15 it was worth a shot.
Replaced the carb, primer bulb & hose and the gas line from the tank to the carb, the gas line was getting brittle.
It fired up on the first pull. just has to adjust main adjustment screw on the bottom of the bowl slightly and then the idle screw slightly.
Now it starts right up and runs fine.

So this is with new carb. on I assume???
SimplicitySolid22 is offline  
post #5 of 5 Old 02-07-2019, 05:09 PM
Senior Member
 
SimplicitySolid22's Avatar
 
Join Date: Nov 2018
Location: Massachusetts
Posts: 530
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 51
Thanks (Received): 60
Likes (Given): 57
Likes (Received): 91
Sorry missed Replaced Carb.!!!!


Glad it did the trick.
SimplicitySolid22 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Snowblower Forum : Snow Blower Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome