Ariens 824 Slamming Sound when Auger Engaged - Snowblower Forum : Snow Blower Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 27 Old 02-07-2015, 12:11 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 12
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 5
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Ariens 824 Slamming Sound when Auger Engaged

Hi there,

Thanks to anyone who can help me out, I'm very new to snowblowers. My landlord left one for us to use, and it worked great about 5 times and then I noticed that it started making a noise when I would engage the auger. Sort of a slamming sound. It got worse and worse in the next few minutes and then I stopped using it. The link below is a video of it happening at right about 1.5 seconds. The auger is still spinning and I've checked that it's not hitting anything. Any help before tonight's big storm would be appreciated. Thanks!

comtois is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 27 Old 02-07-2015, 12:17 PM
Senior Member
 
POWERSHIFT93's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: PARADISE CITY, MN
Posts: 9,602
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 508
Thanks (Received): 380
Likes (Given): 291
Likes (Received): 1377
sounds like a auger belt needs a looksee at.

Long LIVE THE POWERSHIFT!! MAY IT NEVER RUST IN PEACE!!
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
MAHALO!!!!!!!!!
POWERSHIFT93 is offline  
post #3 of 27 Old 02-07-2015, 12:19 PM
Senior Member
 
POWERSHIFT93's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: PARADISE CITY, MN
Posts: 9,602
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 508
Thanks (Received): 380
Likes (Given): 291
Likes (Received): 1377
is the machine brand new??????????? then it is just the belt engaging.

Long LIVE THE POWERSHIFT!! MAY IT NEVER RUST IN PEACE!!
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
MAHALO!!!!!!!!!
POWERSHIFT93 is offline  
post #4 of 27 Old 02-07-2015, 12:20 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 12
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 5
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Quote:
Originally Posted by POWERSHIFT93 View Post
sounds like a auger belt needs a looksee at.
I took off the belt cover and removed the auger to get to the belts. They lok fine to me and the were replaced at the beginning of the season, so only 5 uses so far.

I also checked the idler arm and that looks ok as well, but it's adjusted all the way so that you get the highest tension when you engage the auger.

Quote:
Originally Posted by POWERSHIFT93 View Post
is the machine brand new??????????? then it is just the belt engaging.
It is not brand new, it has been used for 2 previous winters. It was fully serviced at the end of last season, new belts, spark plug, oil change, etc.

The video doesn't truly demonstrate how loud the noise is. It's so loud when it engages that it actually hurts my ears. It didn't do that the first five hours of use. Not even slightly.

Last edited by comtois; 02-07-2015 at 12:23 PM.
comtois is offline  
post #5 of 27 Old 02-07-2015, 12:23 PM
Senior Member
 
POWERSHIFT93's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: PARADISE CITY, MN
Posts: 9,602
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 508
Thanks (Received): 380
Likes (Given): 291
Likes (Received): 1377
then it is the sound of engagement you are hearing. not the best sound but it is doing what needs to be done. so to sum it all up. ALL IS GOOD IN THE HOOD. ROCK ON THERE!!!!!!!!!!!!

Long LIVE THE POWERSHIFT!! MAY IT NEVER RUST IN PEACE!!
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
MAHALO!!!!!!!!!
POWERSHIFT93 is offline  
post #6 of 27 Old 02-07-2015, 12:24 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 12
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 5
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Quote:
Originally Posted by POWERSHIFT93 View Post
then it is the sound of engagement you are hearing. not the best sound but it is doing what needs to be done. so to sum it all up. ALL IS GOOD IN THE HOOD. ROCK ON THERE!!!!!!!!!!!!
I'm going to go use it for a few minutes and I'll report back.

Thanks!!
comtois is offline  
post #7 of 27 Old 02-07-2015, 12:26 PM
Senior Member
 
POWERSHIFT93's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: PARADISE CITY, MN
Posts: 9,602
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 508
Thanks (Received): 380
Likes (Given): 291
Likes (Received): 1377
Quote:
Originally Posted by comtois View Post
I'm going to go use it for a few minutes and I'll report back.

Thanks!!
All RIGHTY THEN.

Long LIVE THE POWERSHIFT!! MAY IT NEVER RUST IN PEACE!!
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
MAHALO!!!!!!!!!
POWERSHIFT93 is offline  
post #8 of 27 Old 02-07-2015, 02:04 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 12
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 5
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Unfortunately I think there is a real problem here. When I engage the auger it makes a slamming sound, and then is quiet again until I hit snow. When that happens it starts slamming and whining. It sounds like maybe an auger belt issue?
comtois is offline  
post #9 of 27 Old 02-07-2015, 02:14 PM
Senior Member
 
POWERSHIFT93's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: PARADISE CITY, MN
Posts: 9,602
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 508
Thanks (Received): 380
Likes (Given): 291
Likes (Received): 1377
Quote:
Originally Posted by comtois View Post
Unfortunately I think there is a real problem here. When I engage the auger it makes a slamming sound, and then is quiet again until I hit snow. When that happens it starts slamming and whining. It sounds like maybe an auger belt issue?
TRY loosing up that belt. just for kicks. check to see if there is any slop in that auger bearing. lift up and down on the shaft .

Long LIVE THE POWERSHIFT!! MAY IT NEVER RUST IN PEACE!!
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
MAHALO!!!!!!!!!
POWERSHIFT93 is offline  
post #10 of 27 Old 02-07-2015, 02:15 PM
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: Central MA
Posts: 81
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 1
Thanks (Received): 13
Likes (Given): 0
Likes (Received): 2
Check out the gearbox for the auger. The gears may have lots of play/be stripped.
AandPDan is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Snowblower Forum : Snow Blower Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome