Will not blow snow - Snowblower Forum : Snow Blower Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 5 Old 01-06-2014, 02:01 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 2
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Will not blow snow

Ok I just got this Toro 1132 snowblower from the people that lived were we just moved. It fires up on first pull. Auger spins but when I hit the snow it won't do anything. The snowblower tries to walk up the snow and I cannot get it to blow snow. It almost seems like the snow is bogging down. I think the auger stops when it hits the snow but I can't see from behind it of course. I need some help.
kdconrad is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 01-06-2014, 02:18 PM
Senior Member
 
RattlerGUNZ's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Montreal,Qc,Canada
Posts: 166
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 1
Thanks (Received): 6
Likes (Given): 36
Likes (Received): 11
Check the belt if its loose, you need to tighten it or replace it.


2013 Ariens Deluxe 28+ (921034)
2012 Toro Power Clear 621 QZE (38459)
Toro Ultra Eletric Blower Vac (51609)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

RattlerGUNZ is offline  
post #3 of 5 Old 01-06-2014, 02:21 PM
Senior Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: Massachusetts and Maine
Posts: 792
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 3
Thanks (Received): 27
Likes (Given): 0
Likes (Received): 42
One of two things here; either your belt is slipping when your auger hits the snow, or your shear bolts are sheared.

Remove you belt cover from in front of your engine with your engine OFF. Engage your auger lever and make sure your belt is tightening on its drive pulley adequately. If not, there is an adjuster on the small idler pulley that lets you take up some slack.
If you're out of adjustment range, you will need to get a new pulley.

To check your shear bolts, with the engine off and in gear, try spinning the auger on its shaft. It should NOT spin freely...if it does, you have sheared your bolt. Each side has its own shear bolt. It is rare that both bolts shear, but it does happen. MH
motorhead64 is offline  
post #4 of 5 Old 01-06-2014, 02:21 PM
Moderator
 
Shryp's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Cleveland, OH
Posts: 4,159
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 1
Thanks (Received): 196
Likes (Given): 6
Likes (Received): 250
If it is not the belt it is probably the front gearbox. With the engine off if you walk around to the front can you turn the augers?
Shryp is offline  
post #5 of 5 Old 01-06-2014, 02:36 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 2
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Thank-you for the replies. I will check this stuff a little later. I am new to this thing and I know there has to be something wrong because my little snow blower works good. Pretty bad that my big one is sitting.
kdconrad is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Snowblower Forum : Snow Blower Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome