Toro 521 acting up just in time for the snow - Snowblower Forum : Snow Blower Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 Old 01-04-2018, 09:13 AM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Trumbull, CT
Posts: 128
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 6
Thanks (Received): 4
Likes (Given): 16
Likes (Received): 13
Toro 521 acting up just in time for the snow

Been dependable for years. Only when I lent out my 28" Ariens yesterday and pulled her out is she growling. Engage the Auger and in 3 seconds hear RRRRRRRRRR for about 1 second then smooth again. Hope it's just the auger shaft spherical bearing assembly locking up and spinning and not gears! Looks like I'm taking her apart when I get home from work.. That's WHEN I gat home, fighting Hurricane force winds and snow. Gonna be a fun ride. Go Jeep!
KennyW in CT is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 01-04-2018, 09:45 AM
Senior Member
 
guilateen02's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Rhode Island
Posts: 416
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 18
Thanks (Received): 30
Likes (Given): 11
Likes (Received): 109
Good luck and stay safe.

74 Ariens 832
8? FMC Bolens 824
02 White 4x4 Snow Boss
90 Lawn Boy ST320
88 Honda 300FW w/plow
guilateen02 is offline  
post #3 of 4 Old 01-04-2018, 01:14 PM
Senior Member
 
tpenfield's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: Massachusetts
Posts: 1,044
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 48
Thanks (Received): 57
Likes (Given): 129
Likes (Received): 191
Garage
I just re-build my 521 . . . loaned it to the neighbor across the street who is waiting on a machine that 'was' supposed to be delivered TODAY

Cancelled delivery because of the snow . . .

Regards, Ted
.
Current & Past Fleet:
2017 Husqvarna ST224 (SOLD)
2014 Troy-Bilt 2410 w/ Briggs & Stratton 305cc Engine
2003 Ariens ST824LE (SOLD)
1999 Toro PowerShift 824 w/ 318cc OHV Tecumseh Engine
1988 Toro 521 w/ 212cc Predator Engine
1985 Toro 3521 w/ 179cc Powermore Engine (SOLD)
tpenfield is offline  
post #4 of 4 Old 01-04-2018, 05:06 PM
Member
 
Dave9354's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 55
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 3
Thanks (Received): 4
Likes (Given): 4
Likes (Received): 14
I just replaced impeller bushing on my toro which was completely shot. After installing the new one, mine also made a loud roar when auger was engaged under a load. I still cannot figure out why this is happening. Let me know how you make out when you diagnose the problem. Thanks, Dave.
Dave9354 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Snowblower Forum : Snow Blower Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome