toro 38080 8/24 - Snowblower Forum : Snow Blower Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 11 Old 03-16-2020, 07:12 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 7
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 1
toro 38080 8/24

hello i just got a new to me 1986 toro 38080 8/24
this is my first snowblower and i bought it for $100 cad. when i find out how to post pictures i will document my progress.
so far i have done head removal and new gasket and lapping of the exhaust valve and i bought a new carb. The exhaust bolts broke as i was trying to loosen them, the muffler was glowing red after like 5 min of use. so i searched these forums and found out that my exhaust valve needs lapping. so i borrowed a compression gauge. I had 55 psi when i pulled it 6 times. Head bolts came off easy and the cylinder walls looked great to me. so i did a general clean up and lapped my exhaust valve. now i have the head back on and still getting 55-60 psi when pulled 6 times. I researched afterwards and that could be because of the auto decompression mechanism that these engines have. I going to need some help along the way from this forum, I will add pictures and videos when i find out how to do that.

Last edited by Smithrmark; 03-16-2020 at 07:40 PM.
Smithrmark is offline  
Post Thanks / Like - 0 Thanks, 1 Likes, 0 Dislikes
Likes RIT333 liked this post
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 Old 03-16-2020, 09:05 PM
Senior Member
 
Join Date: May 2015
Location: NE Illinois
Posts: 749
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 63
Thanks (Received): 70
Likes (Given): 276
Likes (Received): 172
I do not get consistent results measuring compression with the recoil starter. As you mentioned, often the compression release mechanism causes false readings. On the few machines I have had with electric start, the compression measurements seem accurate. I much more trust a cylinder leak-down test. If you have access to one of these testers I recommend it.

A glowing muffler certainly can be valve related, did you measure the valve lash? If the exhaust lash it too small, the valve can stay open and cause the issue.

let us know any progress on this effort, we can help.

Paul
----------------------------------------------------------------
1995 Toro 724 with Predator 212cc, 1988 Toro 521
1980 Toro 421, 1995 Craftsman 524
1997 Toro CCR 2500 & 1994 Toro CCR Powerlite
paulm12 is online now  
post #3 of 11 Old 03-16-2020, 09:44 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 7
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 1
I have measured the clearance with a feeler gauge and it had .010 (had tight drag) for exhaust after I did the lapping and .008 for intake (no lapping)

Does anyone know what kind of ignition I have I got a coil that picks up a magnet on the flywheel and sends the spark to the plug.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Smithrmark is offline  
post #4 of 11 Old 03-16-2020, 10:02 PM
Senior Member
 
Join Date: May 2015
Location: NE Illinois
Posts: 749
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 63
Thanks (Received): 70
Likes (Given): 276
Likes (Received): 172
look up your here, with your serial number. Then you can see parts diagrams.

https://www.toro.com/en/parts?Search...tion=equipment

Paul
----------------------------------------------------------------
1995 Toro 724 with Predator 212cc, 1988 Toro 521
1980 Toro 421, 1995 Craftsman 524
1997 Toro CCR 2500 & 1994 Toro CCR Powerlite
paulm12 is online now  
post #5 of 11 Old 03-17-2020, 11:30 PM
Senior Member
 
POWERSHIFT93's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: PARADISE CITY, MN
Posts: 9,600
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 508
Thanks (Received): 380
Likes (Given): 291
Likes (Received): 1379
Quote:
Originally Posted by Smithrmark View Post
I have measured the clearance with a feeler gauge and it had .010 (had tight drag) for exhaust after I did the lapping and .008 for intake (no lapping)

Does anyone know what kind of ignition I have I got a coil that picks up a magnet on the flywheel and sends the spark to the plug.


Sent from my iPhone using Tapatalk
More Than Likely It is still a Point Ignition on it.

Long LIVE THE POWERSHIFT!! MAY IT NEVER RUST IN PEACE!!
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
MAHALO!!!!!!!!!
POWERSHIFT93 is offline  
post #6 of 11 Old 03-18-2020, 06:03 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 7
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 1
toro 38080 8/24-89977995_10163285097060416_319282401291272192_n.jpg

toro 38080 8/24-90050327_10163285097150416_5564359620660559872_n.jpg

toro 38080 8/24-90192796_10163285097680416_4210732799663013888_n.jpg

toro 38080 8/24-90292976_10163285097815416_329656001441562624_n.jpg

toro 38080 8/24-90304550_10163285097440416_5321299260942057472_n.jpg

toro 38080 8/24-90012288_10163285097195416_1517794068917125120_n.jpg

toro 38080 8/24-89958769_10163285097655416_8749227769298157568_n.jpg
Smithrmark is offline  
post #7 of 11 Old 03-18-2020, 06:05 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 7
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 1
i have a 1986 and i do not see a wire coming from my "points" to the high voltage air coil that does to the spark plug.

how do i post videos do i have to post it to youtube first?
Smithrmark is offline  
post #8 of 11 Old 03-18-2020, 06:17 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 7
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 1

I have play in my worm gear Fore and aft

I have play in my drive pulley

And my third gear speed wonít engage on the gear shift position

Those are all the problems I have now

The augur drum has no play

Are these symptoms normal?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Smithrmark is offline  
post #9 of 11 Old 03-20-2020, 08:50 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 7
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 0
Thanks (Received): 0
Likes (Given): 0
Likes (Received): 1


how bad is this?

what do i need to do to fix it?

is it worth fixing ? ( this is my first snowblower )

thanks for the help

Last edited by Smithrmark; 03-20-2020 at 09:06 AM.
Smithrmark is offline  
post #10 of 11 Old Today, 01:08 PM
Senior Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Minneapolis suburb that is the sister city to Lomianki Poland
Posts: 1,031
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 169
Thanks (Received): 68
Likes (Given): 1209
Likes (Received): 293
Garage
She appears to be a bit mangled by the previous repair guy. Summer is coming, everyone is broke or not working. You might be able to find a machine with a better housing that you can drop your motor on for next to nothing. Good luck!

Wake me up when the snow's done...
gibbs296 is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Snowblower Forum : Snow Blower Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in













Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome