Snowblower Forum banner

1 - 10 of 10 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #1
craftsman blower with 8hp, just dumps snow out of chute about a foot, replaced impeller, belts, sheer pins are good, the more snow i put in housing i can get it to throw about 6'. older craftsman maybe a rusty 2nd stage housing could cause this I'm stumped.
 

·
Retired Moderator
Joined
·
9,900 Posts
:welcome: to SBF benkaras

Have you checked that when you engage the impeller/auger drive the belt is tight on the pulleys and not slipping ??
Have you reached in with the engine off and tried to turn the impeller just to make sure it's not loose on the shaft like a broken key way or shear pin ??
 

·
Registered
Joined
·
2,249 Posts
As Stated Above, Check the Belt Adjustment for Tightness, and check for a Sloppy Impeller Bearing.
 

·
Super Moderator
Joined
·
2,673 Posts
Welcome to the forum.


First off, I cannot believe 'any' brand 8 hp blower not throwing snow 15'-20' minimum including Craftsmans.
You've gotten a good start above but you can check more. Pull the sparkplug and undo the auger belt. Confirm the auger pulley is tight to the shaft, the bearing by the pulley is good. The impeller is attached to the shaft with proper roll pins or bolts, the impeller is turning the auger shaft properly and the auger rakes are properly attached to the auger shaft using sheer bolts or pins.
Insure your auger belt adjuster is set properly and the controls tighten the belt properly. One last possibility, especially if you have a 2 piece pulley on the engine crankshaft, insure it's keyed and tightened properly to the crankshaft.


One of those areas should be your problem in one form or another.


Hope that helps. Good luck.
 

·
Premium Member
Joined
·
719 Posts
What kind of shape is the scrapper bar & shoes. Has the machine been run to the point the augers and auger housing are ground down? I just worked on a neighbor's machine. He ground down the auger to the point snow would slip by to the back of the auger housing and would barely spit out the chute.
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #7
pulley bearing is good, replaced cable, system from end of cable to belt pulley is in working order. auger bearing good, new pins in impeller, sheer pins are good.definitely going to check two piece pulley on crank if indeed is one, 2nd stage was bent up a bit. Thanks.
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #8
things have done to blower.

blower has new impeller and tension pins, auger cable , carb. inspected auger bearing, impeller keyway,auger belt shaft pulley.(tight)scraper is good, auger housing shoes i flipped as were getting worn down but still acceptable, adjusted with plexi glass. sheer pins are intact. installed new drive and auger belt and auger cable and spring, made sure when adjusted, that pulley wouldn't turn on belt when auger was actuated.(Tight)inspected auger tensioner mechanicals from end of cable through housing to the belt pulley.belt pulley in good working order. after all this when going in 1st gear throws snow like a foot, when going in like 4th gear it throws snow like 12'. Thanks all for comments greatly appreciated! HCBPH I am going to check that 2 piece pulley on motor for broken keyway . and the front gearing just to make sure. Motor City I'm also checking the 1st stage make sure the augers aren't worn down from previous owner as my uncle just mentioned he got it for free 4 yrs ago! LOL! I'm sure it worked fine then! LoL!:surprise:
 

·
Registered
Joined
·
2,444 Posts
How does the engine sound, is it running smooth and fast while all this is going on?
+ 1 , is the engine turning at its max rated rpm or even close ?? a video, avec sound, while moving snow may help.
 
1 - 10 of 10 Posts
Top